Halaman

TeRiMa KaSiH DaTaNG BeLoG BiaSa iNi

Rabu, 15 Ogos 2012

ReVieW KaWeN : DIY MY SiMPLe GuestBook CorNeR

Guestbook Eyza ini adalah hasil bantuan adik dan mak Eyza. Iyalah, Eyza hanya sediakan bahan dan yang susun semuanya dorang yang buat. Pengantin sedang sibuk disolek pagi tu..hehe. Kat guestbook corner ini Eyza juga tempatkan beberapa pilihan candy, jelly dan coklat. Sekadar memberi cenderahati tak seberapa.







ReVieW KaWeN : DIY GuestBook


Memang pada asalnya Eyza teringin sangat hendak buat Guestbook sebab bila baca blog B2B, guestbook ni dah jadi trend. Ada B2B yang buat sendiri dan ada juga yang tempah. Bahan-bahan untuk buat guestbook Eyza dah beli sejak awal tahun lagi tapi bila idea tak muncul-muncul, tersadai sahajalah bahan-bahannya. Guestbook ni hanya siap sehari sebelum majlis persandingan Eyza. Malam Sabtu sebelum pakai inai, Eyza menggigihkan diri menyiapkan guestbook.

Tadaa...inilah hasil kerja last minit Eyza...


Isnin, 13 Ogos 2012

ReVieW KaWeN : Andaman by Iz de Bridal (Nikah, Malam Berinai, Sanding)

Eyza tempah andaman dari Iz de Bridal yang sememangnya antara yang terkenal di daerah Kota Tinggi. Eyza tersangatlah berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak andaman ni. Harga berpatutan, solekan yang menawan, pilihan baju yang banyak + cantik belaka serta layanan yang menyenangkan hati. Pakej yang Eyza ambil berharga RM2170 iaitu dengan 3 pasang persalinan + 3 kali solekan + pelamin baru 1 panel + kerusi cleo + hiasan bilik tidur + pintu gerbang + hiasan makan beradap. Semua baju yang Eyza pakai adalah pilihan suami dan juga mak Eyza...hehehe. Tapi walaupun pilihan diorang, Eyza memang suka sangat dengan baju-baju tu.

NIKAH


Persalinan + Solekan Eyza - 
Iz de Bridal

Bunga tangan -
Lurvering Doorgift

Persalinan + Samping Fizam - 
Sendiri


MALAM BERINAI


Persalinan + Solekan Eyza -
Iz de Bridal

Persalinan Fizam -
Iz de Bridal

Bunga tangan -
Lurvering Doorgift


SANDING


Persalinan + Solekan Eyza - 
Iz de Bridal

Persalinan Fizam -
Iz de Bridal

Bunga tangan -
Lurvering Doorgift

Kasut -
Eyza & Fizam


PELAMIN


Pelamin satu panel sahaja sebab keluasan ruang tamu rumah yang tak berapa nak luas. Impian hati nak pelamin berkerusi cleo tercapai juga. Pelamin yang simple saja.


MEJA MAKAN BERADAP



ReVieW KaWeN : BuNga TaNgaN

Niat di hati mahu buat sendiri my bunga tangan untuk kahwin...hahaha. Tapi niat hanya tinggal niat. Setelah difikirkan berulang kali, akhirnya Eyza hanya tempat bunga tangan yang Eyza mahu. Survey punya survey, Eyza berkenan sangat dengan bunga yang dibuat oleh Kak Mai dari LurVering Doorgift

Eyza tempat dua bunga dari jenis foam flower, tak berminat nak fresh flower sebab Eyza nak simpan bunga ni sebagai kenangan. Satu bunga campuran krim dan kuning untuk nikah dan satu lagi campuran pink dan purple untuk malam berinai dan majlis sanding. Mulanya ingat mesti mahal around RM100 ke atas, tapi rupanya berpatutan saja. Kak Mai kenakan bayaran hanyalah RM80 untuk dua bunga tersebut, bermakna satu bunga hanyalah RM40. Sangat berbaloi-baloi. Sekarang ni, kedua-dua bunga tangan tu menjadi hiasan di meja solek. Sukanya...



Anyway, TQ Kak Mai kerana buatkan Eyza bunga yang sangat cantik dan sweet. Love it so much...

Walau Sudah Dua Bulan Berlalu...

Sebenarnya, sudah dua bulan lebih majlis perkahwinan Eyza berlalu. Kesibukan menyebabkan Eyza tidak berkesempatan untuk mengupdate blog ini. Ikutkan rasa hati, memang nak update tapi tak pernah berpeluang. Masih tak bijak untuk bahagikan masa menyebabkan blog ini terbiar. Bayangkanlah, last update bulan Januari. Mak ai, teruknya...

Malam ini, Eyza bertekad mahu update at least seminggu 2-3 kali. Dan juga harap kalian izinkan Eyza untuk review my wedding punya kisah walaupun cerita dah basi. 


Selasa, 10 Januari 2012

HuJaN Di PaLoNg 7 ~~ LaTiHaN MeReNTaS DeSa BaTaL


Hari ini sepatutnya ada latihan merentas desa. Latihan semalam dibatalkan kerana hujan dan ditunda ke hari ini. Tapi hari ini, ketika murid-murid seronok melakukan aktiviti pemanasan badan, hujan turun dengan lebatnya. Apa lagi bertempiaran semuanya lari mencari tempat berteduh termasuklah guru-gurunya sekali. Maknanya, sekali lagi latihan dibatalkan. Esok ada latihan juga, kita nantikan sajalah bagaimana cuaca esok hari.

p/s ~ Hati Eyza tak keruan sebenarnya dek kerana mak khabarkan kepada yang Kota Tinggi asyik hujan. Hati tak keruan kerana risaukan kalau banjir macam mana nak pulang bercuti Tahun Baru Cina. Risaunya Eyza mengalahkan orang yang sepatutnya menyambut perayaan tu...huhu.

Isnin, 9 Januari 2012

HaNya TinGGaL TaK SaMPai 4 BuLaN!!!


Mak ai...serius Eyza terkejut sekarang ni. Rasanya macam lama lagi, rupanya tak lama mana pun. Masa yang tinggal tak sampai pun 4 bulan. Apatah lagi sekarang si dia pergi ke Johor Bahru untuk Operasi. Eyza ibarat patah kaki sebab selalunya kalau Eyza ke Kuala Lumpur untuk membeli barang-barang majlis kami, si dialah orangnya yang menjadi 'driver' ke sana ke mari. Tapi sekarang untuk bulan Januari ni tak dapatlah Eyza mahu ke KL mencari barang lagi, bulan Februari baru boleh kembali mulakan operasi di KL. 

Sepanjang cuti sekolah yang lepas, tak banyak pun benda yang Eyza selesaikan. Sibuk dengan menjadi Pengawas Peperiksaan dan Pemeriksa Sejarah SPM, balik kampung pun seminggu saja. Masa-masa yang lain semuanya dihabiskan dengan menghadap kertas-kertas yang berlambak banyaknya. 

Tapi Alhamdulillah, setakat ini Eyza puas hati kerana misi Eyza semasa pulang seminggu di rumah dapat dijalankan. Antara perkara yang dah selesai setakat ini ialah :

1. Bunga rozet untuk geng rewang + kendarat blok 

- Untuk bunga rozet ini, Eyza dan mak buat keputusan untuk beli yang dah siap sahaja dan kemudiannya kami staplekan saja duit RM5. Siap semuanya Eyza buat dengan bantuan si Ain sebanyak 150 rozet. Nampak macam mudah sebab cuma staple je, tapi mak ai mencabar juga sebenarnya..haha

2. Book mak andam

- Dengan mudahnya Eyza settlekan benda ni, semua ikut selera mak Eyza. Dia kata tempat ni okey, Eyza pun ikutkan ajelah. Haha...sekarang fikir macam gilalah pula. Tapi dah book dan bayar deposit RM500 pun. Hentam sajalah labu...Mungkinkah majlis ku jadi caca-merba atau aku jadi bridezilla..MasyaAllah, minta dijauhkan...Amin

3. Senaraikan nama orang blok, saudara mara dan kawan-kawan untuk goodies

4. Senaraikan kerja untuk famili dan saudara mara 

- Bantuan mereka sememangnya sangat diperlukan

5. Senaraikan menu untuk makan beradap

- Ini pengantin buruk lantak, masa pilih menu ni Eyza bincang dengan mak dan semuanya ikut selera Eyza..haha.

6. Tempah pembuat air

- Ini kerja mak Eyza dah settlekan..dah book tarikh dan bincangkan jenis air yang kami perlukan. Harga pun dah tahu iaitu RM400 untuk tiga jenis air yang kami mahukan.

7. Survey katil pengantin

- Macam-macam kedai kami jenguk, semuanya demi set katil ini. Pencarian masih belum berjaya dan akan disambung masa cuti Tahun Baru Cina nanti. Jangan Kota Tinggi dilanda banjir sudahlah.

8. Beli kain tuala untuk geng rewang

- Eyza beli di Plaza GM, Chow Kit. Serius murah berbanding tempat Eyza. Kualiti kain tuala pun elok. Harga pun berpatutan. Ceh, dah macam pengampu pula padahal bukan tuan kedai tahu pun. Masa di GM ni pun Eyza dah beli kotak brooch untuk letak brooch mutiara yang Eyza kirim dengan rakan sekerja yang pulang ke Sabah.


So, setakat ini sememangnya cuma inilah kerja yang Eyza dah selesaikan. Setiap hari timbul perasaan dalam hati...gundah gulana, resal gelisah...risau kerana banyak lagi kerja yang tak selesai. Tahun 2012 ini cukup mencabar Eyza baik dari segi fizikal mahupun mental. Banyak tugas di sekolah untuk tahun ini tambah lagi dengan tekanan nak kahwin. Boleh jadi gila rasanya...doa-doalah Eyza takkan tergolong dalam kalangan cikgu yang jadi tekanan mental. Huhu...

Anyway, harapa kalian doakan Eyza dapat lakukan yang terbaik k!!!

p/s - Eyza padam blog "Hikayat Cinta" sebab memang tak larat nak update dua blog...kerja banyak sangat. Wish me luck guys!!


Jumaat, 6 Januari 2012

aWaK MeMaNg JaHaT!!!!


Awak ni memang jahat tau Cik Eyza...
Jahat kerana sampai hati awak tinggalkan blog ni...
Tinggalkan lama pula tu...
Hangat-hangat tahi ayam betul awak ni Cik Eyza...
Pastikan lepas ni awak update selalu blog awak ni..
Kalau tidak, better awak tutup ajelah blog awak ni..
Huh!!!

*p/s - Marah pada diri sendiri....(^_^)V